Kuunteleminen on yksi päättäjän tärkeimpiä ominaisuuksia ja yhteistyö ja verkostoituminen, yhdistettynä asiapohjaiseen päätöksentekoon, on tulevaisuuden vaikuttamista. Kysyin Tunnelman tekijän Anu Hedborgilta hänen ajatuksiaan Kouvolasta. Pyysin Anua myös esittämään minulle yhden kysymyksen. Lue Anun kysymys ja vastaukseni siihen haastattelun lopusta.
Anu Hedborg on omaishoitaja sekä toimii osuuskunnan jäsenenä valokuvaajana, valokuvataiteilijana ja taideterapiaohjaajana. Tunnelman tekijän studiotila sijaitsee Kymin Ruukin Pajalla Kuusankoskella.
Millaista on toimia valokuvaajana ja taiteilijana Kouvolassa?
”Valokuvaajana ja valokuvataiteilijana toimimiseen on kohtuulliset edellytykset ja hyvät yhteistyöverkostot. Luontoyhteys on minulle tärkeä valokuvaamisessa. Kouvolan ympäristöstä löytyy helposti ja läheltä luontoa sekä inspiroivia miljöitä.”
Millä kolmella adjektiivilla kuvailisit Kouvolaa?
”Kotoinen, monipuolinen ja jakaantunut.”
Mitä Kouvolan palveluja käytät itse eniten?
”Terveyspalveluja.”
Mitä haluaisit kehitettävän Kouvolassa?
”Omaishoitajien tukien määritelmät ja tuet tulisi tarkistaa vastaamaan realiteetteja niin, että edes osa-aikaisena työssä käyminen mahdollista ja tuettua.”
Mitkä tekijät vaikuttavat äänestyspäätökseesi kuntavaaleissa?
”Ehdokkaiden pienyrittäjyyden asioiden haasteiden tunteminen, oma yrittäjyystausta sekä omaishoidon asioiden ja haasteiden tunteminen.”
Kuinka kuvailisit minua?
”Katja on energinen, eloisa, helposti lähestyttävä, toimiva ja yritteliäs.”
Anun kysymys Katjalle:
"Kuinka paljon tiedät omaishoitajien tilanteesta ja siitä, mitä tapahtuu, kun yrittäjänä joutuu omaishoitajaksi?"
Senior Shop -yrittäjyyden myötä olen tutustunut myös omaishoitajiin. Heidän kanssaan käymieni keskustelujen kautta olen ymmärtänyt myös heidän arkensa haasteet. Tämä kysymys herätti minussa mielenkiinnon tutkia asiaa hiukan tarkemmin ja näyttää tosiaan siltä, että omaishoitajien tilanteessa on suuria puutteita ja lainsäädäntömme on sen osalta osin hyvin epälooginen, varsinkin yrittäjien kohdalla.
Viimeaikaisena esimerkkinä tällä hetkellä läheisensä omaishoitajana toimiva yrittäjä ei esimerkiksi ole oikeutettu saamaan väliaikaista työmarkkinatukea koronapandemian aikana, sillä yrittäjän katsotaan työllistyvän päätoimisesti omassa työssään omaishoitajana. Rajanveto on johtanut erimielisyyksiin ja omaishoitajat ovat joutuneet valittamaan hylätyistä työttömyysturvapäätöksistä.
”Omaishoitajan työtä ei tehdä rahasta, sitä tehdään rakkaudesta”, toteaa puolisonsa omaishoitaja ylen artikkelissa. Onko todellakin niin, että meitä ohjataan lainsäädännön avulla laittamaan läheiseemme laitoshoitoon, joka on huomattavasti kalliimpaa yhteiskunnallemme ja unohdamme ihmisen, jolle läheisen läsnäolo on tärkeää?
Tämä kysymys pisti kyllä itseni todella miettimään, millainen tilanne meillä Suomessa on omaishoitajien asemassa. Kun väestö vanhenee, kuka heitä hoitaa ja millä hinnalla? Ongelmia on juuri itse laissa ja sen tulkinnassa, johon olisi ehdottomasti puututtava. Aion viedä asiaa eteenpäin Kouvolan kansanedustajien kautta. Meidän kunnallispolitiikkojen tärkein tehtävä tässä asiassa on toimia viestin viejänä niille, joilla on valta asiasta päättää ja viedä asia käsittelyyn eduskunnan tasolle. Yhteistyössä me näitä asioita teemme ja saamme asioita muuttumaan.
Valtuustoon tarvitaan lisää meitä pienyrittäjiä ja naisia päättämään meille ja koko Kouvolalle tärkeistä asioista. Yrittäjillä on kykyä huolehtia kunnan elinvoimasta!
Yhteistyön ja rakentavan muutoksen puolesta, Katja
Katja on 47-vuotias äiti, yrittäjä, YAMK-opiskelija, tulevaisuuden päättäjä ja Kouvolan Kokoomuksen kuntavaaliehdokas 2021. Lue lisää Katjasta ja seuraa Katjaa myös Facebookissa ja Instagramissa.
Kouvolan pienyrittäjät ja naisyrittäjät, saammeko äänemme kuuluviin kunnallisessa päätöksenteossa? Lue lisää..
Tutustu myös muihin yrittäjähaastatteluihin! Kaikki haastattelut löydät blogista.